Přihlaste se k odběru Newslettru, bez registrace. Ať Vám neuniknou novinky či slevy!

Jak si užít léto na pohodu v 7 krocích

Léto je časem dovolených, výletů a venkovních aktivit. Sluneční svit a teplé počasí je velice příjemná záležitost, ale může také představovat riziko pro naše zdraví, pokud nejsme opatrní. Nadměrné vystavení slunci a vysokým teplotám může vést k úpalům, dehydrataci a poškození kůže. Máme pro vás několik tipů, jak se chránit před těmito letními nástrahami.

1. Používejte ochranné opalovací krémy

Opakování je matka moudrosti, proto na prvním místě máme používání opalovacích krémů. Opalovací krém by měl být základní výbavou pro každý letní den!  Zvolte krém s vysokým ochranným faktorem (SPF 30 a výše) a aplikujte ho pravidelně, zejména při nadměrném pocení nebo u vody po koupání. Nezapomeňte na méně obvyklé místa na těle jako jsou uši, krk, nohy a nárty.

2. Noste vhodný oděv

Volné a světlé oblečení může pomoci odrážet sluneční paprsky a zlepšit cirkulaci vzduchu kolem těla. K tomu přidejte klobouk s širokým okrajem či kšiltovku a sluneční brýle s UV filtrem, které chrání oči před škodlivým zářením.

3. Vyhněte se přímému polednímu slunci

Sluneční záření je nejsilnější mezi 10. a 16. hodinou. Pokud je to možné, plánujte své venkovní aktivity mimo tento časový úsek. Pokud musíte být venku, snažte se najít stín nebo si vytvořit svůj vlastní pomocí slunečníku nebo plachty. 

4. Dodržujte pitný režim

Při vysokých teplotách ztrácí tělo více tekutin potem. Pijte vodu pravidelně během dne, i když nemáte pocit žízně. Vyhněte se alkoholickým a kofeinovým nápojům, které mohou přispívat k dehydrataci. Dalším zdrojem tekutin může být konzumace vodnatého ovoce a zeleniny, jako jsou melouny, okurky a jahody.

5. Ochlaďte se

Pokud se ocitnete ve velmi horkém prostředí, pomohou vám různé chladicí techniky. Mokré obklady, ledové sáčky nebo osvěžující spreje s vodou mohou rychle snížit tělesnou teplotu. Jako skvělý osvěžující sprej je květinová voda. Můžete také využít ventilátory nebo klimatizaci, pokud je to možné. U klimatizace si dejte pozor s příliš nízkou teplotou oproti venkovní teplotě. Velký teplotní rozdíl může mít za následek, že onemocníte. A to v létě rozhodně nechcete.

6. Udržujte domácnost chladnou

Během vlny veder se snažte udržet svůj domov co nejchladnější. A jak toho dosáhnete? Používejte žaluzie nebo závěsy, aby slunce nemohlo přímo pronikat do místností. Přes den neotvírejte zbytečně okna. V noci, kdy je teplota nižší, otevřete okna a větrejte. Využívejte ventilátory nebo klimatizaci, pokud máte tuto možnost.

7. Sledujte známky přehřátí

Buďte si vědomi příznaků přehřátí, jako jsou závratě, nevolnost, bolest hlavy, nadměrné pocení nebo slabost. Pokud se u vás nebo někoho jiného tyto příznaky objeví, okamžitě se přesuňte do chladnějšího prostředí, pijte vodu a vyhledejte lékařskou pomoc, pokud se stav nezlepší.

Léto je časem zábavy a odpočinku, ale také obdobím, kdy musíme být opatrní a chránit se před sluncem a horkem. Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete snížit riziko zdravotních problémů a užít si letní dny naplno. Nezapomeňte, že prevence je klíčem k bezpečnému a zdravému létu.

Užijte si skvělé léto plné zážitků.

Tým  Design Ali