Recept na dýňovou polévku
Recept na dýňovou polévku
Suroviny:
Máslo / Olivový olej (dle preference)
Cibule
Česnek
500 g dýně
Zeleninový vývar 500 ml
Smetana ke šlehání 150 ml
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Dýňová semínka (nemusí být)
Zakysaná smetana (nemusí být)
Příprava: Nakrájejte si cibuli. Dýni zbavte semínek, oloupejte ji a nakrájejte na malé kousky. Pokud používáte druh Hokkaido, tak ji můžete vařit i se slupkou. Oloupejte a nakrájejte si cibuli a česnek nadrobno.
V hrnci rozehřejte olivový olej a do zlatova orestujte cibuli. Přidejte dýni a opečte ji ze všech stran. Poté zalijte zeleninovým vývarem (nebo vodou), aby byla dýně ponořená. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. pak přidejte vývar a nechejte vařit, dokud vám dýně nezměkne. Jakmile je dýně měkká, použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladka.
Dochucení: Přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku, ten polévce dodá jemně pikantní chuť. Nakonec můžete přidat smetanu ke šlehání, která polévku zjemní. Smetanu nechte v polévce prohřát, ale už ji nevařte.
Podávanou polévku ozdobte opraženými dýňovými semínky nebo opečeným chlebem. Můžete přidat také trochu smetany pro hezčí efekt.
TIP: Suroviny vždy volte podle toho, co vám více vyhovuje nebo to máte zrovna doma. Někdo preferuje máslo a někdo zase olivový olej. Místo zeleninového vývaru můžete použít i vodu. Vařila jsem dýňovou polévku i bez smetany ke šlehání či bez česneku. Je to opravdu jenom na vás.
Přeji vám dobrou chuť! 🎃