Přihlaste se k odběru Newslettru, bez registrace. Ať Vám neuniknou novinky či slevy!

Recept na dýňovou polévku

Recept na dýňovou polévku

🍂 Podzim je tady a s ním přichází čas na dýňovou polévku! 🎃
 
Hledáte recept, který vás zahřeje a navíc je jednoduchý na přípravu? Tak jste tady správně. Dýňová polévka je podzimní klasikou a já vám nasdílím recept, který mám sama odzkoušený a ověřený.
 

Suroviny:

Máslo / Olivový olej (dle preference)

Cibule

Česnek

500 g dýně

Zeleninový vývar 500 ml

Smetana ke šlehání 150 ml

Sůl

Pepř

Muškátový oříšek

Dýňová semínka (nemusí být)

Zakysaná smetana (nemusí být)

 

Příprava: Nakrájejte si cibuli. Dýni zbavte semínek, oloupejte ji a nakrájejte na malé kousky. Pokud používáte druh Hokkaido, tak ji můžete vařit i se slupkou. Oloupejte a nakrájejte si cibuli a česnek nadrobno.

V hrnci rozehřejte olivový olej a do zlatova orestujte cibuli. Přidejte dýni a opečte ji ze všech stran. Poté zalijte zeleninovým vývarem (nebo vodou), aby byla dýně ponořená. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. pak přidejte vývar a nechejte vařit, dokud vám dýně nezměkne. Jakmile je dýně měkká, použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladka.

Dochucení: Přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku, ten polévce dodá jemně pikantní chuť. Nakonec můžete přidat smetanu ke šlehání, která polévku zjemní. Smetanu nechte v polévce prohřát, ale už ji nevařte.

Podávanou polévku ozdobte opraženými dýňovými semínky nebo opečeným chlebem. Můžete přidat také trochu smetany pro hezčí efekt.

TIP: Suroviny vždy volte podle toho, co vám více vyhovuje nebo to máte zrovna doma. Někdo preferuje máslo a někdo zase olivový olej. Místo zeleninového vývaru můžete použít i vodu. Vařila jsem dýňovou polévku i bez smetany ke šlehání či bez česneku. Je to opravdu jenom na vás.

 

Přeji vám dobrou chuť! 🎃